onsdag 20. januar 2010

EM så lang...

Udokumentert synsing etter to dager med mesterskapshåndball fra Østerrike.

Russland? Ukraina?

Vi slår begge lagene. Punktum. Tror det skal være ganske fin motstand for Norge nå. Relativt forutsigbart, klassisk østeuropeisk, flere bytter forsvar-angrep og rufsete forsvarsspill er stikkord som passer begge lagene. Norge tetter igjen bak og løper begge to i fillebiter.

TV2 vs TV4?

TV2 er veldig flinke til å bygge et produkt og skape interesse for håndballen. Fascinerende hvordan de bygger opp og bygger opp inn mot mesterskapet, og er fantastisk flinke til å finne mer eller mindre gode historier og vinklinger. Utvilsomt bra for det norske håndballproduktet. MEN… For en fagidiot er det ingen tvil om at det er en nytelse å slå over på svensk TV4. En faglig, analyserende tilnærming til spillet. Gode vurderinger både av lagene, kampen, og spillet. Stefan Løvgren som ekspert i studio kan jo litt håndball, og formidler det på en glimrende måte. Mindre sirkus, mer innhold.

For øvrig er ikke dette noe som er enestående for håndballdekningen på TV2 og TV4. Jeg synes det er gjengs når man skrur på en svensk sportssendning at man fort oppfatter en langt mer faglig tilnærming enn vi er vant til i norsk tv. Hvorfor denne kulturforskjellen?          

Sverige er ingen medaljekandidat.

Sverige sliter med å komme tilbake i den ypperste verdenseliten. De har et bra lag, og ikke minst en voldsom bredde. Det finnes veldig mange gode, solide, godt skolerte svenske håndballspillere. Men de mangler et knepp eller tre for å ta steget inn i en semifinale. Svenskene har rett og slett for få absolutte toppspillere etter min mening. I EM-troppen er det kun Kim Andersson, Jonas Källmann og kanskje Dalibor Doder som holder verdensklasse i sine posisjoner. Det holder ikke til å ta medalje. Verken nå eller i VM på hjemmebane om et år.

Kampen mot Polen var et typisk et eksempel. Sverige var gode før pause, fikk mye ut av mannskapet sitt – og var likevel bak 15-14 ved halvtid..

Frankrike en klassisk ”slow starter”?

Den store gullfavoritten har på ingen måte imponert så langt. Uavgjort mot Ungarn og ettmålsseier mot Tsjekkia skremmer ingen. På forhånd var det spekulasjoner rundt skadesituasjon på et par av deres beste spillere, men det ser ut til at alle de store guttene er med. Så Frankrike har et fryktinngytende lag. Blir det den gamle historien om favorittlaget som spiller seg bedre og bedre utover og har reserver igjen når det skal spilles om medaljer neste helg?

Balic = kunst.

Etter første kamp å dømme er håndballens største stjerne og profil tilbake på det nivået han har på sitt aller beste.  Mot Norge viste han spilleglede, innlevelse og overskudd som bør skape bekymring hos Kroatias kommende motstandere. Hvor imponerende er det ikke med en spiller som alle ”vet” hva gjør, alle ”vet” mer eller mindre når han skal gjøre – og som likevel får noen av de beste forsvarsspillerne i bransjen til å periodevis se ut som førstereisgutter?

At mannen i tillegg til fantastiske ferdigheter (han gjør ting ingen andre ville tenkt på en gang…) også har et kroppsspråk som sier mer enn tusen ord, en frisyre verdig en rolle i ”Hair” (type lang, med hårbånd) og konstant tredagersskjegg (hvordan klarer man det forresten?) reduserer ikke akkurat appelen. Spørs om det ikke må bli en egen blogg om Balic når jeg får tid..

Krotia – gufne å slå på deres premisser.

Glem prat om brente sjanser, små marginer etc.. Etter min oppfatning var det største problemet i Norges åpningskamp at det ble et oppgjør på Kroatias premisser. De fikk ganske tidlig kampen inn i sitt spor, fikk ikke minst lov å bestemme tempoet og rytmen i spillet. Jeg er sikker på at Norge hadde tjent på en kamp med et høyere tempo, raskere svingninger frem og tilbake. Nå ble det lavt tempo, mange relativt lange angrep, lite kontringsspill – jeg er overbevist om at det var slik kroatene hadde tegnet opp kampen på sitt spillermøte i forkant… Når da Balic og kompani får 1-2 mål som de fører med det meste av kampen, og fremfor alt når kampen går inn i de siste 10 minuttene, ja så er de forferdelig vanskelig å slå. Det er situasjoner som de behersker bedre enn noen andre og som de elsker å være i. Følg med utover i mesterskapet: Kroatia spiller nesten bare jevne kamper, og vinner sjelden med mer enn 5 mål. Men de vinner… Tilfeldig? Glem det..

Beste prestasjoner så langt?

1) Balic sin ”skrukringle”. Har aldri sett noen gjøre noe lignende. Kom mesterskapets høydepunkt allerede på dag 1?

2) Serbia som kom tilbake 29-25 og fikk uavgjort 29-29 (Island brente straffekast med tiden ute..). Så ikke kampen, men serberne ser farlige ut. Serbia – Danmark blir en uhyre interessant kamp.

3) Spania som blåste Tsjekkia av banen med tolv og Ungarn med ni. Solid, for å si det mildt. Vil savne supermålvakt Sterbik som skadet seg i går, men han spilte bare 3 minutter.

Smart å ha den beste målvakten.

Av de ti kampene som er spilt så langt i EM har tre endt uavgjort. I seks av de syv andre kampene er seierherren identisk med det laget som er registrert med den høyeste redningsprosenten. Unntaket er kampen Russland – Ukraina, hvor Ukraina hadde den minst dårlige målvakten med en redningsprosent på 27 mot Russlands 23.

Den tidligere ”målvaktsstorheten” Sverige har forøvrig tapt målvaktskampen klart i begge sine kamper.


Nye kamper i morgen! Da vinner Norge mot Russland.

2 kommentarer:

  1. Gode betraktninger og tanker Daniel. Jeg savner egentlig bare en liten sak, og jeg innser at det er øye som ser, men når Kroatia omtales er Balic kunstneren vi drar frem, men jeg kan ikke fri meg fra at Vori alltid bør nevnes - i mine øyne også en kunstner.
    Øystein A

    SvarSlett
  2. Vori bør nevnes! Han er en fantastisk linjespiller, utvilsomt en av de beste i verden.
    Men for meg er han ingen kunster, heller den eminente håndtverkeren.
    Balic er komponist og dirigent. Vori spiller i orkesteret.

    SvarSlett