tirsdag 26. januar 2010

Norge – Danmark, ”være eller ikke være"

Norge – Danmark. Forhåpentligvis full hall og kjempetrykk. I en avgjørende kamp for å fremdeles ha semifinalemuligheter. Vinn eller forsvinn. For begge lag. Dueller i hopetall. Ege mot Hvidt. Knudsen mot Myrhol og Løke. Tvedten mot Christiansen. Kjelling mot Mikkel Hansen. Wilbeck mot Hedin. Det blir tøft. Det blir intenst. Det blir slåssing. Det blir tekniske delikatesser. Det blir taktikk. Det blir diskutable dommeravgjørelser. Det blir kontringer, utvisninger og straffekast. Det blir internasjonal herrehåndball på sitt aller beste. Kan det bli mer morro?

På vei til Wien korter jeg ned reisetiden med litt synsing før ”slaget om Skandinavia”.

I mitt hode er Danmark knapp favoritt i kveld. Vi har det samme potensialet i målvaktsspillet (selv om Steinar har vært langt bedre enn Kasper Hvidt så langt i mesterskapet), og begge lag er fremragende i etablert forsvar. Danskene er klart bedre enn oss i kontringsspillet. I etablert angrep mener jeg vi har tyngre skyts fra 9 m og bedre linjespillere (som vi også er dyktige til å bruke). Danmark har derimot flere strenger å spille på (dyktigere til å endre angrepsspill når det kladder), spiller med et høyere tempo og er svært gode på spillet utover i banen.

Danmark kommer til å starte i sitt vante aggressive 6:0. Danskene varierer ofte forsvarsspillet sitt med å stå høyere med sine toere enn det som er vanlig i skandinavia, og prøver med det å stresse sidebackene. Vær forberedt på det også i kveld. Det er ingen grensesprengende analyse å anta at Danmark vil ha fokus på å stresse og forstyrre våre bakspillere, bryte opp rytmen i spillet vårt og pakke tidlig rundt linje. For å løse våre linjespillere vil de forsøke å gjøre innspillene vanskelig (med å være aggressive mot bakspillerne og sørge for at avstanden i innspillene blir lengre), samt å ”flytte” unna Myrhol og Løke i forkant av situasjonen (løse problemet før det oppstår). Jeg tipper for eksempel at vi vil se danske forsvarsspillere som presser tidlig når vi kjører vårt vanlige angrepsmønster med bredt plasskifte eller ”jugge”.

Så blir spørsmålet om vi har den nødvendige fleksibilitet og variasjonen i angrepsspillet eller om vi går oss fast og får ørten brudd i spillet. Det vil garantert bli gode muligheter til å angripe rundt toerne (både for egen sjanse og for å spille opp kant). Jeg håper det blir et norsk lag som i starten av kampen er opptatt av å få ballen videre og som tør å vente på sjansen, og som bruker innledningen på kampen til å være farlig bredt i banen. Det siste kan vi gjøre enten ved å bruke de samme angrepsmønstrene som vi pleier, men å ha fokus på å slippe en pasning eller to mer enn vanlig, eller ved å variere med andre systemer som kanskje mer naturlig skaper den brede satsingen. Jeg vil også ha linjespillere som flytter seg en del ut i rommet bak toerne, gjerne også mellom ener og toer. Blir våre linjer liggende statisk og sloss med Nielsen og Jørgensen får danskene det som de vil! Om vi lykkes med disse tingene i kampens tidlige fase vil det garantert gi bedre rom for de vanlige skuddene og innspillene etterhvert, slik at vi utover i kampen vil kunne spille mer på våre sterkeste kort.

For Norges del blir det viktigste forsvarsvåpenet å få noenlunde stopp på danskenes kontringsspill. Dette er deres farligste våpen og en fase i spillet hvor de sannsynligvis er best i verden. Hvis vi klarer å spille noenlunde likt med Danmark i ”kontringskampen”¨, altså score omtrent like mange kontra som vi slipper inn, vinner vi kampen. I forsvarsspillet er det fysikk og tøffhet som gjelder. Dette er en kamp hvor Norge tjener på at det blir mange dueller og mye kriging. La gjerne danskene få bekreftet sin oppfatning av oss nordmenn som noen litt enkle ”fjellaper”…

Den viktigste duellen i kampen er utvilsomt Steinar Ege vs Kasper Hvidt. Dersom en av FCK-målvaktene får opp en vesentlig høyere redningsprosent enn den andre blir det kampavgjørende. Begge to er ikke minst vinnerskaller som er i stand til å hente frem superredninger de siste 10 minuttene når kampen skal avgjøres. Jeg er redd for at vi ikke skal ”stole” for mye på at Hvidt har hatt et elendig mesterskap så langt.. Etter å ha blitt benket i går (Niklas Lundin er for øvrig ikke mesterskapsdebutant som Bredeli sa, han var andremålvakt også i VM i Kroatia i fjor) ligger det vel i kortene at han er tilbake og står en toppkamp i kveld??

Til slutt: Den beste beskrivelsen av hva håndball på dette nivået er for noe kom på svensk TV4 på søndag. Frankrike og Tyskland hadde akkurat gjort unna en intens fight, med akkurat så høy temperatur som det skal være i en avgjørende kamp mellom to stormakter. Sendingen ble satt over til studioverten i hallen, som med stor entusiasme og innlevelse konkluderer: ”Och som alltid när det er snakk om handbold: Alle är ärga på alle. Och det er hür kul som helst!” Bra sagt.

Da gleder vi oss bare til kvelden!
(Eventuelle skrivefeil og dårlig grammatikk skrives på kontoen for blogging på farten....)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar