torsdag 12. august 2010

En hyllest til "Artisten"

Verdens barkrakker er full av middelaldrende menn i varierende fysisk forfatning som forteller omverdenen hva de "kunne ha blitt" i idretten sin, hvis de "bare hadde trent". Jarle "Artisten" Alvær er en av de få som kunne tillatt seg å lire av seg slike gloser med rette.

Ukens snakkis i håndballmiljøet i Bergen har vært dagens pr-jippo i regi av Chess og Fyllingen (forøvrig et av de bedre påfunnene på lang tid synes jeg). Det som begynte som en diskusjon i hyggelig lag, endte opp som en duell med full mediadekning. Sporty av både Jarle og Fyllingen representert ved Christian Bjørnsen å være menn til å ta utfordringen.

Hvis du ikke er oppdatet på jeg skriver om, les dette:
http://www.topphandball.no/nth/artikkel/19130

Til tross for en fin spillerkarriere med mange gode sesonger i eliteserien for Norrøna og 1. divisjon for blant annet Kjøkkelvik har Jarle stempel som supertalentet som aldri ble riktig så god som han kunne blitt. Hvor hadde det endt om han hadde tatt steget til Sandefjord (på det tidspunktet Norges klart beste lag) den gang de jaktet ham?

Jarle har vært "verdensberømt" i idretts-Bergen de siste 15-20 årene. Med sine 178 cm (han hevder selv at han er 180, men det skjønner vel alle at bare er bløff) er han ikke den som ruver mest på en håndballbane, og kroppens naturlige tyngdepunkt er med årene flyttet noe nedover. Likevel, manglende høyde, kraft og hurtighet kompenseres med et balltalent og en teknikk som ikke står tilbake for det ypperste vi ser på tv. Han har skuddvarianter nok til å gi hvilken som helst målvakt mareritt. Han har en kroppsbeherskelse og balanse når det kommer til håndballbevegelser som er verdig en ballerina. Han har en feeling og timing i spillet som noen få bare "har", men som de fleste aldri kommer i nærheten av. Og han har den beste pasningsfinten jeg noensinne har sett utført. Når forsvarsspilleren er helt, helt, helt sikker på at ballen er spilt videre - ja da er Jarle gjerne på vei gjennom på utsiden....

Jeg husker en kamp da jeg var trener på Stord og blant annet hadde ansvar for rekruttlaget som spilte i 2. divisjon. I en av sesongens første kamper møtte vi Norrøna hjemme på Stord. (For de uinvidde: Norrøna er en gjeng med gamle klassespillere fra 35 år og oppover som fremdeles holder irriterende høyt nivå og hvert år kjemper helt i toppen av den lokale 2. divisjonen. Det gøyeste de vet er å møte unge, fremadstormende håndballspillere som ikke tar dem på alvor...) Stordlaget bestod av unge, ivrige, ambisiøse spillere. Godt trent, seriøse og motiverte. Før kampen forklarte jeg guttene at de ikke måtte la gamleguttene bestemme tempoet, og at de definitivt ikke burde ta lett på ting selv om motstanderen kom i hallen 10 minutter før kampstart og ikke akkurat gnistret på "oppvarmingen". Særlig forberedte jeg dem på å holde et ekstra øye med han som spilte høyre bak, og være veldig, veldig konsentrerte når han hadde ballen.... "Ja ja. Ingen problem. Han skal vi gi juling." Særlig..... For å gjøre en lang historie kort: Jeg mener å huske at Jarle scoret 14 mål og at vi måtte sende ut letemannskaper for å finne igjen et par av forsvarsspillerne våre etter å ha fått en demonstrasjon på den tidligere nevnte pasningsfinten....

Og dagens duell?? Konseptet var femten skudd til hver. Jan Stankiewich i mål. Tre skudd fra veldig liten vinken, tre fra en litt bedre vinkel, tre fra en veldig god vinkel, tre kontringer fra siden og til slutt tre kontringer midt forfra. Rundt 100 tilskuere (Fyllingen burde jo solgt billetter!). Det gikk jo som det måtte gå. Jarle tok initiativet fra start av, satte sitt første skudd sikkert ned i lengste, mens Christian brente sin første mulighet. Førstevalget på Fyllingens høyrekant denne sesongen var oppe på uavgjort en gang, men ellers førte Jarle fra start til mål. På sitt nest siste skudd hadde han fått en tomålsledelse og kunne avgjøre med en provoserende nonchalant trick med innlagt backhand-finte... Sluttresultat 11-9 (for øvrig ikke noen dårlig prestasjon i seg selv å score på 11 av 15 i en sånn duell, med det jeg tror blir eliteseriens beste målvakt kommende sesong mellom stengene).

Jarle "Artisten" Alvær - en verdig representant for alt som "kunne blitt".

2 kommentarer:

  1. Takker og bukker Daniel. Vi kan ta noen øl i en bar, så skal jeg fortelle mange gode historier :)Forresten....eg e 1.80 og utfordrer deg til å ta med målebånd neste gang vi møtes.

    SvarSlett
  2. Kom an igjen... Den bløffen der trodde jeg vi avslørte en gang for alle i Nornen-garderoben for halvannet år siden :-)

    SvarSlett